septembar 21, 2023 | Vreme čitanja: 4 minuta

Vukova azbuka – čudo pisane reči

Ako želite danas da naučite kineski jezik, suočićete se sa izazovom savladavanja oko 5000 složenih karaktera i još toliko pravopisnih pravila. Da biste stekli potpuno razumevanje nemačkog ili engleskog jezika, potrebne su godine učenja spelovanja i etimologije. Isto važi i za francuski, grčki, norveški. Međutim, kada je reč o srpskoj azbuci, priča je sasvim drugačija. Za njeno usvajanje, dovoljno je svega nekoliko sati.

Ova neverovatna jednostavnost srpske azbuke ne znači ništa drugo nego da se radi o savršeno postavljenom i praktičnom,najsavršenijem pismu na svetu. Ako ste stranac koji uči srpski jezik, ili čak i ako ste domaći govornik koji živi u dijaspori, ostanite sa nama i otkrijte zašto je Vukova azbuka posebna.

Pismo koje je promenilo srpski jezik

Da krenemo od početka! Vuk Karadžić, srpski filolog i jezikoslovac, bio je čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom jeziku. U 19. veku, Vuk je revolucionarno reformisao srpski jezik tako što je stvorio fonetsku azbuku. Ali šta to znači? Fonetska azbuka je pismo koje ima po jedno slovo za svaki glas u jeziku, što znači da se svaki glas piše tačno onako kako se izgovara. Čuveno fonetsko pravilo nemačkog lingviste Kristofa Adelunga, tek je sa Vukovom reformom dobilo svoju pravu primenu: piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano. Nema više nepotrebnih slova i čudnih pravopisnih pravila – hvala Vuku na tome!

Dva pisma, dva sveta

Ono što čini srpski jezik posebnim je to što koristi dva pisma – latinicu i ćirilicu. Dok su oba pisma korisna i važna, ćirilica ima posebno mesto u srcima mnogih Srba. Ona je lepa, klasična i odražava bogatu istoriju. Latinica, s druge strane, olakšava komunikaciju sa svetom. Dakle, Srbi su srećni jer mogu koristiti oba pisma u svakodnevnom životu.

vukova azbuka - az centar

Nastanak srpske azbuke

Da li ste znali da je Vuk Karadžić putovao širom Srbije kako bi sakupio narodne pesme i priče? Tokom ovih putovanja, prikupio je ogromnu kolekciju narodnih pesama, a zatim je počeo raditi na stvaranju nove azbuke koja će tačno odražavati srpski narodni jezik. Kroz mnogo truda i istraživanja, Vukova azbuka je rođena.

Azbuka je bila jednostavna, čista i savršeno odgovarala srpskom jeziku. Naša priča počinje u 19. veku, tačnije 1817. godine, kada se desio Bečki književni dogovor. Đura Daničić i Jernej Kopitar, dva velika jezikoslovca, udružili su snage kako bi reformisali srpsku azbuku. Kopitar, Slovenac, i Daničić, Srbin, doneli su svetlu budućnost srpskog jezika. Inspirisani Geteom i nemačkim jezikom, učinili su čuda. Reformisali su azbuku i postavili temelje za moderni srpski jezik. Njihov trud i stručnost proslavili su srpsko pismo, čije slavlje seže sve do današnjih dana.

Godina 1868. obeležava pobedu reformisane azbuke, dan kada su naša slova postala ono što su danas. Srpsko pismo je živo nasleđe koje nas povezuje s prošlošću i otvara vrata ka budućnosti. Neka nas ova priča inspiriše da cenimo bogatstvo našeg jezika i pisma, te da ga čuvamo za buduće generacije.

Ćirilično pismo

Zanimljivosti o azbuci

Evo nekoliko zanimljivosti o Vukovoj azbuci:

  1. Jednostavna upotreba. Vukova azbuka je jednostavna za učenje i koristi samo 30 slova, bez nepotrebnih dijakritičkih znakova.
  2. Revolucionarni uticaj. Vukova azbuka nije samo promenila način kako Srbi pišu, već je i pomogla u očuvanju bogate srpske kulture i tradicije.
  3. Međunarodna priznanja. Srpska ćirilica je uvrštena u Uneskovu listu Svetske baštine, što je priznanje njenom kulturnom značaju.

Pridružite nam se u Akademskom centru znanja

Da zaključimo, srpski jezik je jedinstven zbog svoje Vukove azbuke i upotrebe dva različita pisma. Ako želite da naučite više o srpskom jeziku i kulturi, pozivam vas da se pridružite našoj školi – Akademski centar Znanja. Tu ćete imati priliku da istražite čaroban svet srpskog jezika i stvorite trajne veze sa ljudima koji dele vašu strast prema jeziku.

Nadam se da vas je ovaj tekst inspirisao i da ćete nastaviti istraživati tajanstveni svet slova i reči. Srećno u učenju srpskog jezika i dobrodošli u našu zajednicu! Prijavite se, školska godina počinje!

Autor: Marko Radulović, profesor književnosti i srpskog jezika