mart 20, 2024 | Vreme čitanja: 4 minuta

Poliglot klub u Akademskom centru znanja

Poliglot klub u Akademskom centru znanja

U petak 22. marta 2024. u prostorijama Akademskog centra znanja, u Prvomajskoj 63/14 u Nišu, biće održana radionica poliglot kluba. Naš poliglot klub okuplja sve koji vole da uče strane jezika i upoznaju različite kulture širom sveta. Koncept ovakvih radionica popularan je širom sveta i pruža mogućnost ljudima da se druže, upoznaju nove prijatelje i da na nenametljiv način usvajaju strani jezik, kroz neformalan način ali uz pomoć stručno vođenog metodičkog plana.

Ove radionice je moguće organizovati na različitim mestima. Počevši od kafića i restorana, do učionica koje možete prilagoditi temi kojom se radionica bavi. Za učešnje na ovakvim radionicama nije neophodno da budete stručnjak na kome se radionica organizuje, već je dovoljno da budete zainteresovani za jezik i kulturu naroda koji tim jezikom govori. Kroz film, muziku i pop-kulturu, možete uporediti vaše kulturološke obrasce i načine komunikacije sa jezikom koji učite.  Učenje jezika tokom neformalnih druženja pokazao se veoma efikasnim, jer se savremeni jezik koristi u prirodnom razgovoru. Tema razgovora nije samo gramtika nekog jezika, već i neformalna leksika, sleng, kultura i istorija zemlje čiji se jezik uči.  Takođe, to je savršen način da naučite i kulturološke i socijalne obrasce svih učesnika radionice, naročito ako ona okuplja učesnike iz različitih delova sveta.

Na taj način, učesnici radionica poliglot kluba mogu da razmene iskustva sa maternjim govornicima različitih jezika, to će omogućiti da uoče različite dijalekte i varijacije jezika i kako oni utiču na usvajanje jezika na kome se radionica odvija, što inače ne bi bilo moguće ukoliko se jezik usvaja formalnim metodama u učinoci.

Benefit ovih radionica ogleda se i među studentima na internacionalnim fakultetima koji na taj način, pored formalnog obrazovanja koje se odvija u zvaničnim institucijama, dobijaju priliku da praktično primene svoje znanje jezika, upoznaju ljude iz lokalne zajednice, ili se možda povežu sasvojim nacionalnim zajednicama koje žive u oređenoj zemlji. Sve ovo dovodi do boljeg međusobnog razumevanja različitih kultura i zajednica i stvaranju čvršćih prijateljstava koje se odlikuje većom tolerancijom kulturološke različitosti.

Zato, entuzijasti pridružite nam se u petak! Tema radionice pred petak veče biće muško-ženski odnosi i bonton ponašanja prilikom upoznavanja u Srbiji. Pripremite se da razmenjujemo iskustva koja su nas zadivila tokom boravka u različitim zemljama, dok uživamo u čaši vina u našem improvizovan kafeu u centru. Pssst! Slušaćemo i ploče…

Broj mesta je ograničen, stoga požurite. Prijave su u toku, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem sledećeg linka.

Mali tizer za ono što nas čeka, ostavljamo ovde. Pogledajte iskustvo Kanađana koji su obilizali srpske gradove. Očekujte da vas nasmeje i inspiriše. Vidimo se! Nestrpljivo vas čekamo…