март 20, 2024 | Време читања: 4 минута

Полиглот клуб у Академском центру знања

Полиглот клуб у Академском центру знања

У петак 22. марта 2024. у просторијама Академског центра знања, у Првомајској 63/14 у Нишу, биће одржана радионица полиглот клуба. Наш полиглот клуб окупља све који воле да уче стране језика и упознају различите културе широм света. Концепт оваквих радионица популаран је широм света и пружа могућност људима да се друже, упознају нове пријатеље и да на ненаметљив начин усвајају страни језик, кроз неформалан начин али уз помоћ стручно вођеног методичког плана.

Ове радионице је могуће организовати на различитим местима. Почевши од кафића и ресторана, до учионица које можете прилагодити теми којом се радионица бави. За учешње на оваквим радионицама није неопходно да будете стручњак на коме се радионица организује, већ је довољно да будете заинтересовани за језик и културу народа који тим језиком говори. Кроз филм, музику и поп-културу, можете упоредити ваше културолошке обрасце и начине комуникације са језиком који учите.  Учење језика током неформалних дружења показао се веома ефикасним, јер се савремени језик користи у природном разговору. Тема разговора није само грамтика неког језика, већ и неформална лексика, сленг, култура и историја земље чији се језик учи.  Такође, то је савршен начин да научите и културолошке и социјалне обрасце свих учесника радионице, нарочито ако она окупља учеснике из различитих делова света.

На тај начин, учесници радионица полиглот клуба могу да размене искуства са матерњим говорницима различитих језика, то ће омогућити да уоче различите дијалекте и варијације језика и како они утичу на усвајање језика на коме се радионица одвија, што иначе не би било могуће уколико се језик усваја формалним методама у учиноци.

Бенефит ових радионица огледа се и међу студентима на интернационалним факултетима који на тај начин, поред формалног образовања које се одвија у званичним институцијама, добијају прилику да практично примене своје знање језика, упознају људе из локалне заједнице, или се можда повежу сасвојим националним заједницама које живе у оређеној земљи. Све ово доводи до бољег међусобног разумевања различитих култура и заједница и стварању чвршћих пријатељстава које се одликује већом толеранцијом културолошке различитости.

Зато, ентузијасти придружите нам се у петак! Тема радионице пред петак вече биће мушко-женски односи и бонтон понашања приликом упознавања у Србији. Припремите се да размењујемо искуства која су нас задивила током боравка у различитим земљама, док уживамо у чаши вина у нашем импровизован кафеу у центру. Пссст! Слушаћемо и плоче…

Број места је ограничен, стога пожурите. Пријаве су у току, а сви заинтересовани могу се пријавити путем следећег линка.

Мали тизер за оно што нас чека, остављамо овде. Погледајте искуство Канађана који су обилизали српске градове. Очекујте да вас насмеје и инспирише. Видимо се! Нестрпљиво вас чекамо…