децембар 7, 2023 | Време читања: 4 минута

Да ли је тешко научити српски језик и зашто (ипак) не?

Да ли је тешко научити српски језик и зашто (ипак) не?

Често сте имали прилике да слушате о томе колико је српски језик тежак за учење, чак и за оне који живе у Србији и говоре га свакодневно. Довољно је да се само сетите колико мука вам је задавала граматика у школи, која је врста речи, а која служба у реченици, а о акцентима и да не говоримо. Нема дана да се интернет не претражује по кључним речима „како се каже“ не бисмо ли решили неке језичке недоумице.

Ако тако мисле они којима је српски језик матерњи, шта је тек онда са странцима који би желели да науче српски језик. Недавно је рађено истраживање који су то најтежи језици за учење и, веровали или не, од 7000 језика колико се говори на свету, српски је један од најтежих за учење.

Хајде да погледамо по којим критеријумима.

Да се ухватиш за главу

Најтежи језици на свету имају неколико карактеритика: имају сложену граматику, специфичан речник, тежак изговор и понекад необичне знакове интерпункције. То је заиста изазов за свакога ко жели да прошири знање језика. Некоме боље иде граматика, некоме изговор, а и употреба писма може да олакша или отежа учење. Језици из исте језичке породице су блиски и сигурно ће их говорници лакше усвојити него оне из других породица.

Граматика

Веома је важно да имате осећај за језике, али ако је граматика сложена, ни то вам пуно не помаже. Сложену граматику имају арапски и пољски језик. Мноштво падежа, родне варијације речи и различита времена чине одређене језике сложенијим у односу на већину. Ко год је учио немачки језик, запео је на неправилним глаголима и употреби датива и акузатива. Не питајте како знамо.

Изговор

У скоро свим језицима начин на који изговарате неку реч потпуно се разликује од тога како пишете ту исту реч. Такав језик је нпр. француски – неретко реч која у писању има 12 слова изговара се са 3. Други језици, попут пољског, има много “шуштања” и гласова који су нарочито тешки за изговор особама које су одрасле на потпуно другом језичком поднебљу. На јапанском је, с друге стране, важна интонација јер утиче на значење речи. Наше ч и ћ мешају скоро сви страни говорници, али и нама треба времена да научимо да изговоримо енглеско THE или француско котрљајуће Р.

Писање

Многи светски језици користе фонестски систем, али највећи језици корисе другачији знаковни систем. На пример, арапски знакови или кинески пиктограми већини изгледају неразумљиво и неприступачно. Стога одређени језици захтевају савладавање вештине писања од нуле. Српска ћирилица је у том смислу права благодет: 30 гласова, исто толико знакова и правило „пиши као што говориш, читај како је написано“. Може се савладати за исто толико минута.

Најтежи језици на свету

Да ли ће вам неки језик бити тежак зависи од лакоће усвајања нових језика, претходног искуства и сличности новог језика са вашим матерњим језиком.

Заиста је тешко побројати све језике, од најтежих до најлакших, али ово су објективно најтежи језици на свету.

  1. Кинески језик се без сумње сматра једним од апсолутно најтежих светских језика. Ко жели да савлада овај језик, мора да научи на десетине хиљада знакове. С тим да одређени знакови имају више значења, док неки изгледају готово идентично, а разликују се у изговору. Учење кинеског језика дефинитивно је један напоран, компликован процес за свакога.
  2. Исландски језик звучи веома компликовано. Граматика је прилично сложена, а вокабулар због изолованости острва делује архаично.
  3. Грчки језик је један од најстаријих језика света и омиљени међу класичне културе. Занимљиво је да се грчки језик није много променио од свог настанка, иако је прошло на хиљаде година. Због тога је странцима изазован за учење, а најкомликованији од свега је изговор. Глас И или Е може да се обележава на више начина, а алфабет је компликован свима којима није физика нарочито блиска.
  4. Хебрејски језик се сматра тешким и архаичним. Данас се овај језик мења и свакодневно га користи око пет милиона људи, али је странцима тежак за учење.
  5. За пољски језик често можемо чути да је најтежи на свету. Чак и ако објективно није најтежи, свакако заслужује да се нађе на листи најтежих језика света захваљујући својој компликованој граматици, специфичном изговору и разноврсном речнику.
  6. Фински језик припада групи угрофинских језика, као и мађаркрски, и значајно се разликује од осталих европских језика, било скандинавских, словенских или германских. То ова два језика чини изолованим и тешким за учење.
  7. Арапски језик такође је изазован због самих знакова, али и граматике. Именица се у арапском језику могу имати три броја, три падежа и два рода. То доста отежава учење језика.
  8. Српски језик са својом деклинацијом, четвороакценатским системом, ћириличним писмом спада у теже језике за савладавање. Али ако имамо у виду да се са њим можете разумети на целом Балкану, вишеструко је корисно добро га познавати и учити. Само је потребно пронаћи праве програме који ће вас стручно провести кроз све нивое учења српског као страног или завичајног језика.

 

Најлакши језици на свету

Ако желите да научите неки нови језик, можда не би било лоше да кренете од оних мање тешких за учење. Најзаступљенији је свакако енглески, који се сматра лаким за учење.  За њим следе италијански и шпански које одликује једноставна граматика, а вокабулар је сличан латинском.

Стара изрека каже да колико језика знаш, толико вредиш. Време је новогодишњих одлука, па је учење новог језика често на нашим листама. Искористите празнике и почните са учењем новог језика, српског што да не?