октобар 10, 2023 | Време читања: 4 минута

Предности и недостаци онлајн наставе

Предности и недостаци онлајн наставе

Вирус COVID-19 је, као што знамо, убрзао промене у начину учења. Глобална пандемија која је задесила читав свет и зауставила многе индустрије, поставила је нове изазове и у образовању. Вратимо ли се само неку годину уназад, присетићемо се тадашњих околности. Полицијски час, обустављен рад школа и ограничен боравак чак и у најмањим групама. Међутим, врло брзо се показало да је стицање знања једна од најосновнијих људских потреба и да се врло брзо пронашао начин да се оно континуирано настави.

Развој дигиталне технологије је умногоме помогао учењу на даљину и показао се врло виталним, како за млађе узрасте, тако и за одрасле. Кризна пандемијска година, коначно, донела је и нешто добро. Све је више курсева за образовање одраслих, који се искључиво одвијају преко неке од многобројних платформи. Туторијали за савладавање одређених вештина су веома тражени. А тешко и да има неког ко није решавао проблеме уз “how to” видео.

Колико онлајн настава данас има својих предности, а који су њени недостаци, можете видети у тексту који следи.

Предности учења на даљину

Многе су предности учења на даљину, а ми ћемо навести само неке од њих.

Флексибилност учења путем онлајн часова

Једна од највећих предности онлајн учења је флексибилност. Традиционална настава често има своја ограничења, али онлајн настава омогућава ученицима да прате часове користећи своје паметне уређаје и апликације попут Zoom-а, Meet-а и Skype-а. Ово значи да ученици могу да уче кад год то највише одговара њиховом распореду. Уштеда времена које би се провело у превозу до учионице, нарочито у великим градовима, показала се као кључна предност организовања онлајн наставе. Ова флексибилност је утицала и на драстично смањење изостанака и чешће похађање наставе.

Учење у комфорном и познатом окружењу

Многи ученици имају неки вид анксиозности када улазе у образовне институције. Рад у пријатном и познатом окружењу делује позитивно на расположење, па су самим тим и резултати рада бољи.

Учење језика на даљину

Учење страног језика даје најбоље резултате када је сам предавач из земље која се служи тим језиком. Другим речима, најбоље ћете научити српски језик од наставника коме је српски језик матерњи. Логично, њега можете наћи у Србији. Онлајн настава вам омогућава да врло лако ускладите распореде часова са наставником и савладате градиво ма где се у том тренутку налазили. Згодно, зар не?

Учите од најбољих

У традиционалној настави у учионици усмерени сте на наставни кадар и програм који су у том тренутку доступни. Учење на даљину вам омогућава већи избор и рад са оним стручним кадром и оним програмом који вам највише одговарају. Популарност доступних курсева са најпопуларнијих светских универзитета (Харварда, на пример) објашњава се управо тиме – ако већ улажете време за савладавање неке области, желите да учите од најбољих.

Доступност програма

Сећате се часова из школе, где наставник том брзином пише по табли, да док ви препишете пола садржаја, табла је већ избрисана и креће нешто потпуно ново? Нико вас не криви што сте већ на пола часа одустали и дигли руке од преписивања, па и учења. Сви смо то доживели небројено пута.

Код онлајн наставе тога нема. Садржаји се припремају углавном на презентацијама, часови се снимају за поновно гледање и употребу, а материјал се лако дели и доступан је за коришћење. Нека истраживања чак показују да је учење путем онлине наставе до 60% брже у односу на традиционалну наставу, захваљујући приступу богатим и интерактивним материјалима. И то заувек.

Индивидуализовани приступ

Флексибилност онлајн наставе омогућава прилагодљивост часова према индивидуалним образовним потребама и способностима сваког ученика. Коришћење савремених технологија омогућава наставницима праћење напретка сваког појединачног ученика и пружање прилагођених материјала који одговарају њиховом нивоу предзнања и ритму учења.

Родитељска контрола

Колико пута вам је прошло кроз главу да бисте волели да као родитељ присуствујете часу свога детета и видите на који начин се на часу ради? Онлајн настава вам управо то омогућава. Иако не препоручујемо да превише употребљавате ову могућност и тиме нарушавате самосталност ученика, свакако можете да понекад “присуствујете” часу и имате увид у сам квалитет наставе.

Недостаци онлајн наставе

Поред толико предности које има, као и лакоће примене, тешко је и помислити да онлајн учење има неких недостатака. Ипак, да. Технологија, колико год напредовала, никада неће моћи да замени атмосферу из учионице и осећај повезаности који се ствара између оних који су заједно у образовном процесу. Уколико је ово сувише апстрактно, навешћемо и неколико конкретних недостатака у организацији онлајн наставе.

Флексибилност онлајн наставе / узраст полазника

Лако организовање часова, без обзира на простор и време, навели смо као главну предност учења на даљину. Те исте карактеристике могу бити и њен велики недостатак. Без будног ока наставног кадра, учење се своди искључиво на унутрашњу мотивацију. А као што знамо, за њу су потребни или озбиљност (године) или зрелост ученика. Тако долазимо до података да је учење на даљину изузетно успешно код одраслих, док су код деце резултати половични. Ако је дете дисциплиновано и мотивисано, онлајн учење се неће много разликовати од онога у учионици. Међутим, уколико је детету потребан озбиљнији надзор и воли живу реч и интеракцију са наставником, боље је да похађа часове уживо.

Све зависи и од области учења

Oнлајн настава се показала изузетно практичном у учењу језика. То је пре свега због природе конверзацијских делова који се потпуно несметано могу обавити путем неке од доступних платформи. Међутим, за неке области је то већ прави изазов. Таква је ситуација са математиком на пример, па су и наставници математике прилично обазриви када је препорука онлајн наставе у питању.

Код математике методе усвајања знања су нешто другачије. Као што сви претпостављамо, презентације ту не могу да играју велику улогу. У математици је сам поступак рада битан колико и резултат, па је важно да се испрати да деца паралелно са наставником прелазе корак по корак. Таква пажња је само делимично могућа, а тек потпуна контрола може да да добре резултате.

Наставници математике за онлајн наставу користе графичке табле, које им могу помоћи у поступном и детаљном објашњавању свих корака у решавању. Они наставници који се увежбају у коришћењу графичких табли могу имати колико-толико задовољавајуће резултате. Али често се дешава и то да након часова деца добију материјал исписан рукописом попут шестогодишњег детета.

И учионице и онлајн настава

Академски центар знања поносно стоји иза свог напредног приступа учењу, како у самој учионици, тако и путем онлајн програма. Наша мисија је да пружимо ученицима најбоље могуће алате и ресурсе како би постигли свој пуни потенцијал и остварили што боље резултате у учењу. За осмаке из Ниша препоручујемо долазак у наш центар, где ће у савремено опремљеним учионицама имати прилике да уживо похађају наставу. За оне који су географски удаљени, омогућили смо одличне онлајн програме који ће им бити велика подршка у припремама за завршни испит. Јер, на крају, у учионици или онлајн, најбитније су методе рада и опсег знања које се стиче. Зато дођите и придружите нам се да заједно остваримо најбоље резултате!

 Упис је у току.

 

Аутор: Марко Радуловић, професор књижевности и српског језика