новембар 14, 2023 | Време читања: 4 минута

Са новим лоптицама сервира Ђоковић

Са новим лоптицама сервира Ђоковић

Ако вам наслов овог написа звучи познато, то је зато што је ово заправо честа формулација прослављеног спортског коментатора Небојше Вишковића у ТВ преносу. Што значи да, ако пратите игре Новака Ђоковића, сигурно сте је бар једном чули. И премда се многим професионалцима у јавном простору нема пуно шта замерити, једном од најбољих познавалаца спорта поготову, када је у питању језичка култура и правилна употреба инструментала, ту морамо бити бескомпромисни. Хајде заједно да погледамо шта није у реду са тим новим лоптицама.

Недавна искуства у наставној пракси открила су да је правилна употреба предлога „с/са“ и падежа инструментала подручје у којем често долази до неспоразума и грешака. Овај текст је због тога посвећен разјашњавању најчешћих дилема, са циљем да вам пружи корисне савете и примере како не бисте више гуглали „како се каже“.

Као што је Новак најбољи тенисер свих времена, као што је Вишковић најбољи у свом послу, хајде да уклонимо све језичке дилеме и будемо и ми беспрекорни у употреби нашег лепог језика!

Предлог с/са

Исправна употреба предлога „с/са“  кључна је за јасноћу у изражавању.

Предлог „с“ се пише без апострофа и користи се у већини случајева, изузев када следећа реч у наведеној реченици почиње гласом с, з, ш или ж, или када би без додатног „а“ спојеви били тешко изговорљиви (са сином, са значењем, са мном, са псом и слично).

Исто правило важи и за предлоге „к“ и „уз“ (к мени, али ка кући; уз главу, али уза зид). Разматрајући овај проблем поменућемо још један предлог код кога долази до честих грешака. Та дилема јавља се код употребе предлога „око“. Примери попут „помогао ми је око тога“ уместо „помогао ми је с тим/у томе“ или „питао сам га око тога“ уместо „питао сам га за то“ могу створити неспоразуме. Расправе „око нечега“ уместо „о нечему“ или изрази попут „забринута сам око њеног здравља“ уместо „за њено здравље“ захтевају корекцију ради прецизнијег изражавања и наравно због освајања максималног броја бодова из ове области.

Често се јављају недоумице у коришћењу предлога „с/са“, укључујући питања изговора, правилне употребе апострофа и писања речи спојено или одвојено. На пример, „обзиром на/да“ је граматички неисправно, те је исправно користити „с обзиром на (нешто)“. На пример, уместо „Обзиром да Хана није дошла, мораћемо сами да идемо у биоскоп“ , користи се „С обзиром на то што Хана није дошла, мораћемо сами да идемо у биоскоп.“

Такође, саветује се употреба „без обзира“ уместо коришћења оба израза. Када је реч о „с тога/стога“, спој предлога за заменицом се пише заједно, те је исправно написати „стога“. На пример, „Падала је киша. Стога сам у биоскоп ишао колима“ .

У неким случајевима, када се заменица „тај“ стави у падеж генитив, једино исправно писање је „с тога“. Међутим, тада се ово може посматрати као предлошко-падежна конструкција. На пример, „С тог места“, што најчешће означава место вршења радње, за разлику од значења „зато“ или „због тога“.

У вези са тим, не: у вези тога

Неправилне и „накалемљене” конструкције су – што преко страних језика, што због наше лењости – ушле у језик и полако надиру у све његове сфере. Није нужно бити језички чистунац и истеривати „језичку правду” по сваку цену. Али систем (језички, као и сваки други) мора постојати како би се одржала функционалност и сврсисходност самог језика.

Именица веза захтева инструментал са предлогом с/са. Правилно се каже: у вези с тим, у вези с чиме, у вези с вашим питањем. Дакле, у вези са мојим послом, не у вези мог посла; у вези са оном причом, не у вези оне приче; у вези са мојим уговором, не у вези мог уговора.

Треба: у вези са одбрамбеним буџетом.

Пар чињеница о инструменталу уз предлог с/са

Именице, као и именичке синтагме у инструменталу употребљене са предлогом  СА могу да искажу следећа значења:

  1. друштва (са глаголима који исказују радњу која захтева најмање два учесника),
  2. пратеће околности, и
  3. квалификативности.

Значење друштва може да се искаже само помоћу именица које означавају жива бића. Добија се као одговор на питање: С(а) ким?

Са ким идеш у град? Са другарицом/ другарицама.

Са ким се Марко договарао? Са Јеленом из Ниша.

Значење карактеристичне појединости исказује се именицама које означавају нешто неживо. Ово значење добија се као одговор на питање: Са чим(е)?

Са чиме је бурек? Бурек са спанаћем/сиром/ месом.

Значење квалификативности се исказује помоћу именица које означавају нешто и добија се као одговор на питање: Какав, каква, какво?

Какву мајицу си купио?                         Какве маце волиш?

Мајицу са кратким рукавима.             Волим беле маце с плавим очима.

 

Инструментал са значењем средства

Инструментал са значењем средства помоћу којег се изводи нека радња употребљава се без предлога. Овај инструментал имају само именице које означавају нешто неживо. Добија се као одговор на питање : Чиме?

Чиме идеш у школу?      Аутомобилом/трамвајем/аутобусом.

Чиме пишеш?                    Оловком/ хемијском/ пенкалом.

 

Позивамо вас да чувате свој језик

Позивамо све да чувају свој језик, будући да је језик не само средство комуникације већ и одраз културног и интелектуалног нивоа друштва. Очување језичке прецизности и правилности доприноси бољој размени информација и изражавању идеја, чинећи јавни и медијски простор богатијим и ефикаснијим. Зато овај текст није само упутство за коректно коришћење неког језичког правила, већ и подстрек за очување језичке чистоте у јавном простору, која нам је потребна више него икад. Дакле, да се вратимо на почетак, новим лоптицама сервира Ђоковић и, на радост свих нас, увелико побеђује.