март 28, 2024 | Време читања: 4 минута

Пробни завршни испит 2024. године

Пробни завршни испит 2024. године

Као што осмаци добро знају, пред нама је период интензивних провера знања пред завршни испит. Ова фаза образовног процеса није само формалност, већ кључни корак у припреми осмака за изазов који их очекује – малу матуру и упис у жељену школу.

Пробни завшни испити који су одржани претходног викенда у Србији пружају прилику ученицима да се упознају с форматом завршног испита. Структура тестова, врста питања, време које им је на располагању – све су то елементи који могу бити извор стреса ако су непознати. Пробна провера знања омогућава ђацима да се навикну на сам процес израде теста и смање анксиозност која може касније да омета њихову концентрацију и перформансе.

Такође, пробни испити омогућавају нама, наставницима, да проценимо спремност наших ученика за завршни испит. Кроз анализу њихових резултата, можемо идентификовати области у којима су снажни, али и оне у којима су слабији. На тај начин, можемо прилагодити наставни план и пружити додатну подршку тамо где је то потребно. Наш циљ није само да припремимо ученике да прођу тест, већ да стекну дубље разумевање градива и вештине које ће им бити корисне у средњој школи.

Ово је такође прилика да ученици сами себи поставе реалне циљеве и да схвате колико су напредовали од почетка школске године. Ово је важно за њихово самопоуздање и мотивацију. Када виде да су постигли одређени напредак, то их додатно подстиче да наставе са трудом и радом.

 

Задаци са пробног пријемног 2024. године

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања објавио је задатке и решења тестова које су мали матуранти решавали у склопу пробе завршног испита 22. и 23. марта 2024.

 

Ученици су полагали три теста: матерњи језик, математику и један од пет предмета који су сами изабрали – биологију, географију, историју, физику или хемију.

 

Тест из српског језика погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из математике погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из хемије погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из физике погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из биологије погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из историје погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Тест из географије погледајте ОВДЕ, а решења ОВДЕ.

 

Идемо даље са припремом!

Пробни завршни испити  представљају важан део припреме за завршни испит. Нека ова фаза буде прилика за учење, раст и подстицање наше деце да дају најбоље од себе. Сви смо ту да их подржимо на том путу.

Ко још увек није кренуо са припремом, може да нам се придружи у Академском центру знања, месту где се не ради само на  усвајању градива, већ и где се добија подршка и мотивација свих учесника у образовном процесу.