октобар 5, 2023 | Време читања: 4 минута

Говори српски да те цео свет разуме

Говори српски да те цео свет разуме

Док стојимо на прагу дигиталног доба и глобалне повезаности, језик постаје кључни мост који повезује људе широм света. У том контексту, српски језик заузима посебно место. Изрека „говори српски да те цео свет разуме“ има дубоко укорењено значење које препознајемо, али да ли смо свесни свих аспеката овог изазова? У овом блогу истражићемо порекло ове изреке, значај учења српског језика, упознавања културе и традиције, као и значај српске књижевности у оквиру европског књижевног стваралаштва. Поред тога, открићемо како учење српског може отворити врата у целом региону, али и широм света захваљујући једној од најмногобројнијих дијаспора.

Изрека „говори српски да те цео свет разуме“ носи у себи јединствену симболику. Иако није могуће прецизно утврдити када и где је ова изрека први пут изговорена, она сугерише на важност српског језика као средства комуникације са светом у прошлости. Српски језик, са својом богатом историјом и разноликим дијалектима, представља културно благо које заслужује ширење ван граница Србије. У дипломатским круговима Османског царства, српски језик је имао значајну улогу због интеграције српског народа у феудални систем Отоманске империје. Ова интеграција није само обликовала политички пејзаж царства, већ је играла кључну улогу и у друштвено-културном животу тог времена.

Интересантно је да се из турских извора може закључити да је српски језик имао дипломатску важност у средњовековној Турској. На турском двору 15. и 16. века, српски језик се учио, што сведоче турски извори. У библиотеци џамије Сулејманије чак постоји четворојезични уџбеник за учење страних језика, укључујући арапски, персијски, грчки и – српски језик. Овај уџбеник био је намењен властели и онима који су се припремали за највише државне функције.

Султан Мехмед II, познат као Освајач, био је такође познат по томе што је већ као млад учио арапски, персијски, латински, грчки и – српски језик. Наслов четворојезичног уџбеника, који се користио на отоманском двору, јасно указује на то да је српски језик био део овог учења. Овај уџбеник, назван „Језик арапски, језик персијски, језик грчки и језик српски”, садржи фразе и реченице за свакодневну комуникацију на овим језицима и нуди драгоцене увиде у језичке вештине тог времена. Нарочито фразе које су биле корисне у освајачким подухватима и трговином са Млецима.

Овај историјски контекст јасно указује на важност српског језика у дипломатским и друштвеним односима Османског царства. То је само један од многих примера како српски језик није био ограничен на своје географске границе, већ је играо кључну улогу у међународним односима тог доба.

Значај учења српског језика

Учење српског језика има многе користи, како за појединца, тако и за друштво у целини. Прво, српски језик отвара врата комуникацији са милионима људи у региону, укључујући Хрватску, Босну и Херцеговину, где се говори сличан језик и где разумевање српског олакшава међусобну интеракцију. Такође, људи из Северне Македоније, Словеније и Бугарске такође лако комуницирају на српском језику, чиме се стварају мостови разумевања унутар читавог Балканског региона.

Учење српског језика није само учење језика, већ и дубље разумевање балканске културе и традиције. Срби, као и остали народи на Балкану, имају богату културну баштину која се очитује у музици, фолклору, храни, и многим другим аспектима живота. Упознавање ове културе може обогатити наше животе и повећати наше разумевање различитих култура широм света.

Српска књижевност и европско књижевно стваралаштво

Српска књижевност је допринела европском књижевном стваралаштву на много начина. Велики писци као што су Иво Андрић, Данило Киш или Меша Селимовић оставили су неизбрисив траг у светској књижевности. Њихова дела су преведена на многе језике и шире српску књижевност широм света. Учење српског језика омогућава нам да истражимо ова ремек-дела у оригиналу и разумемо њихову дубину и сложеност. Академски центар знања препознаје важност ове универзалности и нуди специјализоване програме за учење српског језика за људе са различитих језичких подручја. Без обзира да ли долазите са руског, англофоног или франкофоног језичког подручја, можете пронаћи прилагођене курсеве који ће вам помоћи да брзо и ефикасно усвојите српски језик.

Позив на учење у Академском центру знања

На крају, желимо да вас позовемо да се придружите Академском центру знања и истражите све могућности које учење српског језика може донети у повезивању са Балканским регионом. Без обзира на ваше мотиве – било да желите да се повежете са породицима вашег партнера, рођацима, пријатељима или универзитетским центрима, истражите српску књижевност, или једноставно обогатите своје језичке вештине – Академски центар знања нуди програме прилагођене вашим потребама. Учење српског језика није само учење новог језика, већ и отварање врата богатој балканској култури, традицији и књижевности. Кроз овај процес, постајемо део глобалне заједнице која цени различитости и разумевање међу културама. Уз Академски центар знања, ваша авантура у свету српског језика почиње данас. Придружите се и постаните део оних који говоре српски да их цео свет разуме.

Марко Радуловић, професор књижевности и српског језика.